Igår fick fyra stycken elever i klass 1 åka till Rosenbad och gå på en riktig presskonferens med Gustav Fridolin.

Det var Otto, Agnes, Arvid och Ebba. (Vi lottade i klassen vilka som skulle få åka. ) Vi tog buss och tunnelbana och gick sedan hela Drottninggatan till Rosenbad. Innan vi fick komma in i Rosenbads lilla pressrum där de ofta har presskonferenser, fick vi gå igenom en säkerhetskontroll. Det var precis som på alla flygplatser, så vi fick ta av oss jackor och lägga i backar och sedan gå igenom säkerhetsspärren. Spännande!

Därefter visades vi in i rummet där själva presskonferensen skulle hållas. Press-sekreteraren talade om att Gustav Fridolin var på väg och att vi alla skulle få 5 minuter var med utbildningsministern efter själva presskonferensen. Det var bara skoltidningar som var inbjudna till denna presskonferens. Vi på Småskolan var yngst. Sedan kom en fjärdeklass från Järfälla och därefter var det högstadieklass och gymnasieklass.

Det var spännande när Gustav Fridolin kom in i rummet. Han började med att gå runt och hälsa på alla. Därefter berättade han om vårbudgetpropositionen för oss och då främst om det som gällde skolan. Vi fick tex veta att det står i vårbudgetpropositionen att regeringen vill ha mindre klasser, fler lärare, läxhjälp till alla som behöver, högre löner till lärare, mer insatser i barnens tidiga år , digitaliserad rättning av nationella prov mm.

Efter presskonferensen fick vi träffa Gustav först eftersom vi var yngsta klassen. Otto, Agnes, Ebba och Arvid ställde sina frågor och vi tog bilder. Ebba frågade hur mycket pengar skolan får. Då sa Gustav att Ebba satte honom på det hala för totalsumman kunde han inte. Otto frågade om lärarna och fritidspersonalen kunde får mer betalt. Gustav svarade att lärarna och fritidspersonalen skulle får högre löner redan nästa år.

Agnes frågade om barnen kunde få mer sport och idrott på schemat, då svarade utbildningsministern att detta skulle upp till diskussion och att  man inte visste hur mycket mer rörelse det skulle bli på schemat och i vilken form men det kommer att bli mer.

Arvid frågade hur han hade fått reda på att just vi gjort en skoltidning. Svaret var att hans pressekreterare och en till hade googlat och letat efter skolor som gör skoltidningar eftersom Gustav Fridolin tyckte att det var så bra att man gjorde skoltidningar.

Sedan tog jag en massa bilder på barnen och utbildningsministern och därefter tackade vi för oss och åkte hem. Fridolins pressekreterare sa att det var den roligaste presskonferens hon någonsin hade ordnat.

Vid datorn: Zanna Hallenstål