Enligt en ny rapport från Skolverket är det främst på grund av bristande kunskaper i matematik som flest elever går ut gymnasiet utan högskolebehörighet. Täby Friskolas prisbelönta förstelärare i matematik Anna Efremova har hittat sätt för att motivera och få elever att lyckas bättre i just matematik. Igår intervjuade Sveriges radio Anna för att höra om hennes lyckade metoder.

Man ska skapa spänning och det ska finnas något hemligt. Det ska vara vackra lösningar och upptäckter i matematiken, då blir det roligt, säger Anna i intervjun.

Eleverna i Annas klasser jobbar aldrig med matematikböcker utan grupparbetar kring avancerade problem som Anna noga valt ut. "De måste argumentera för sina lösningar, lyssna på sina kompisar och verkligen göra ett försök och anstränga sig. Då blir glädjen när man lyckas enorm! Man ser hur lyckliga eleverna blir när de lyckas med en svår matematisk uppgift."

I intervjun talar de om hur viktigt det är att väcka den här nyfikenheten för ämnet redan i tidig ålder. "Jag tror några elever är uttråkade redan på mellanstadiet. Enligt skolinspektionen är det 30% av högstadieelever som känner sig understimulerade och matematik är ett sådant ämne som kan skapa mer motivation och lagom svårighetsnivå för de som är understimulerade."

Du kan lyssna på hela intervjun här!

På Täby Friskola har Anna nyligen startat en matematiksatsning för årskurs 5 elever som önskar större utmaningar i matematik. Undervisningen som är helt frivillig hålls en gång i veckan på Enhagen och innehållet ligger utanför kursplanerna för matematik. Här fokuserar vi på problemlösning för att stimulera och väcka intresset för ämnet.