Täby Friskola 30 år!

1994- 2024
Nu firar Täby Friskola 30 år av framgångsrik utbildning!

Täby Friskola startade 1994 med en klass och idag, 30 år senare är vi 40 klasser. Det som byggt vår välfungerande skola är ett fokus på kunskap, samt det engagemang som alltid funnits mellan elever, lärare och föräldrar. Det tycker vi är värt att fira!

Under 2024 kommer vi på olika sätt med stolthet uppmärksamma dessa 30 år och fira med elever, personal och vårdnadshavare. Det är ett stort antal elever som fått sin kunskapsgrund på Täby Friskola och vi minns dem alla med glädje. Därför börjar vårt firande med att låta er träffa några av dem.

Tidslinje med milstolpar i Täby friskolas historia

Robin Wänlund

Jag pluggade i Täby Friskola från årskurs 2 i Hägernäs till 9an på Enhagen och har fina minnen från den tiden. Täby Friskola gav mig en stadig akademisk grund för vidare studier på Naturvetenskapliga programmet på TEG och Industriell ekonomi på KTH.

Täby Friskolas inkluderande miljö gav mig förståelse kring att det finns mycket att lära från alla och har gjort mig mer öppen för de människor jag mött i mina studier och jobb.

Även fast jag älskar idrott har jag lärt mig mycket från dansen som var en del av Täby Friskolas läroplan. Förutom att jag fortfarande kan bugga så gjorde det mig rätt trygg i att tala framför folk, ta för mig i jobbsamanhang och bjuda på mig själv. Det fanns helt enkelt mindre läskiga saker framöver än att stå på scen och dansa framför hela skolan.

Idag jobbar jag inom finans som analytiker på en fond som investerar i startups. Det innebär att jag hittar startups som ser spännande ut och räknar sedan ut ifall vår fond ska investera i de bolagen jag hittar.

Bild av Robin
Bild av Wilma

Wilma Gustafsson

Mitt namn är Wilma och jag började i förskoleklass på Täby Friskola år 2004, på det som då hette Småskolan. Jag har många fantastiska minnen från Täby Friskola och vänner jag har kvar än idag. Vad jag dock bär med mig allra mest är glädjen till kunskap och framför allt matematik.

Det var nog mattelektionerna på högstadiet som senare inspirerande mig till att läsa vidare till civilingenjör.

Idag jobbar jag som konsult inom IT och affärsutveckling med alla möjliga utmaningar, men det var redan på Täby Friskola jag lärde mig att våga testa nya saker och utmanas.

Jag vill avsluta med att tacka alla mina fantastiska lärare för många fina år på Täby Fri!

Elsa Bergman

Jag heter Elsa och gick i Täby Friskola år 2004- 2010. Det var under min tid på Enhagen som jag hittade ett intresse för både matematik och språk och som ledde till att jag valde Naturvetenskapsprogrammet med internationell inriktning på gymnasiet. Idag är jag civilingenjör och jobbar som utvecklare med att programmera hemsidor.

 

Bild av Elsa
Bild av Vilma

Vilma Bodman

Hej hej! Vilma heter jag och jag har gått på Täby Friskola ända från förskoleklass i Hägernäs till nian i Enhagen. Jag älskade att gå i skolan, så jag hade en väldigt fin tid på Täby Friskola, allt från våra engagerade lärare, vad man lärt sig till alla människor man mött och lärt känna. Jag upplevde det som en mycket rolig, inspirerande och lärorik tid!

Jag tog studenten våren 2023 från Tibble gymnasium och håller idag på med media-produktion där jag bl.a. jobbat med Talang och Melodifestivalen.

Emma Alvin

Jag bor numera i London, och jobbar som designer och art director. Jag har senaste året främst gjort kostym och set design till olika event och utställningar, här är en bild på mig med min hund o struts som jag gjorde förra sommaren. 🥰

Jag gick på Täby Friskola från början och fortsatte till Enhagen. Täby Friskola var för mig en toppengrund, dels på grund av skolans storlek- att den var mindre och på så sätt mer personlig. Det var också viktigt för mig att få vara på en plats där kreativitet, personligt uttryck och kultur uppmuntrades och låg i fokus från tidig ålder! Jag tror att den grunden har hjälpt mig mycket i att ta mig fram i en kreativ bransch.

Bild av Emma
Bild av Fredrika

Foto: Linda Broström

Fredrika Säde

Min tid på Täby friskola (åk 4–9) tittar jag tillbaka på som en väldigt bra tid! Jag har fortfarande kvar vänner från mellanstadiet och har väldigt positiva minnen av de fina lärare jag hade. Riktiga pedagogiska förebilder, det där! Att gå i grundskolan är nog alltid en mer eller mindre snårig tid, och min trivsel kunde nog skifta med det, men även om det kunde hända saker med skolkamrater eller annat i livet så kände jag mig alltid trygg i skolan. Det är jag väldigt tacksam för idag!

Idag jobbar jag som psykolog och med vad man kallar för psykologiskt ledningsansvar på ett företag som heter Moment, är på väg att flytta tillbaka hem till Täby (!) och lever livet!

Kimberley Lacopie

Jag minns min tid på Täby Friskola och Enhagen (F-9) som rolig, utmanande och utvecklande. Engagerade lärare som ville det bästa för sina elever och som gjorde utbildningen rolig, inte den lättaste utmaningen när man handskas med ett gäng tonåringar.

Idag bor jag med min familj i Karlstad och arbetar som HR Business Partner på Volvo Construction Equipment i Arvika.

Bild av Kimberley
Bild av Charlotte

Charlotte Mörkeberg

Jag gick årskurs 1–9 i Täby Friskola, gick ut 2010.

Jag minns tiden på Täby Friskola som varm och positiv och jag kommer ihåg hur engagerade och duktiga lärarna var, från lågstadiet ända upp till högstadiet. Några av de vänner jag mötte på Täby Friskola är fortfarande nära vänner idag och jag är tacksam över att ha gått igenom så många stadier i livet med dem.

Efter Täby Friskola började jag naturlinjen på Åva gymnasium och tog sedan en teknologie kandidatexamen från KTH.

Jag är idag 29 år gammal och bor sedan fem år tillbaka i Melbourne i Australien, där jag även tagit en masterexamen (Master of Business Administration Advanced).

Här i Australien jobbar jag inom fastighetsmarknaden med uthyrning av kommersiella fastigheter samt rådgivning. Planen är för tillfället att stanna i Australien men vem vet, jag kanske kommer och hälsar på någon dag!

Elin Lindström

Jag började i Täby friskola i när Hägernäs öppnade år 2006, och från start märktes det att lärare och resterande personal på skolan verkligen brydde sig om eleverna. Det året började jag tredje klass och vi var endast tre elever i klassen när höstterminen startade. Vi blev snabbt fler och snart var vi en komplett klass. Som lärare hade vi fantastiska Karin Järleby, som gav alla elever lika mycket uppmärksamhet men dedikerade även tid till de som behövde extra hjälp i exempelvis matte. Jag var en av dem.

När jag sedan började fjärde klass fick vi en annan lika fantastisk lärare, nämligen Annica Lyngarth. Henne skulle vi ha fram till sjätte klass, och på de tre åren skulle hon ge oss de bästa förutsättningarna att ta med till högstadiet i Enhagen.

En lärare som följde med oss dit var underbara Cathrine Edholm Huseby som lärt mig allt inom dans, och som även inspirerade mig att medverka i vårshowen på Tibble teater.

Idag är jag 26 år gammal och studerar till vårdadministratör via Umeå universitet, och tar min examen i vår. Jag bor i Danderyd med min katt och besöker gärna Täby så ofta jag kan då jag har så otroligt fina minnen därifrån.

Jag är evigt tacksam för Täby Friskola och vad mina lärare där har givit mig. De har format den jag är idag. Så stort grattis på 30-årsdagen Täby Friskola!

Bild av Elin
Bild av Ludwig

Ludwig Ohlsson

Ludwig heter jag! Jag är 19 år gammal och har gått på Täby Friskola sedan 6-års. Min tid från Hägernässkolan till Enhagen upplevde jag som väldigt lättsam, lärorik och rolig. Täby friskola har givit mig så mycket i form av minnen och de vänner jag har idag och förhoppningsvis kommer ha livet ut.

Inte nog med det så skulle jag också säga att Täby Friskola dessutom hjälp mig otroligt mycket i min framgång i gymnasiet och så småningom på universitetet. Då mina studier jag genomfört i grundskolan givit mig en stabil grund som hjälpt mig tackla tuffa utmaningar utan att bli skoltrött.

Nu har jag dock tagit en paus från skolan efter studenten för att prova på nya utmaningar då jag är med och driver en cateringfirma. Planen är att inom en snar framtid fortsätta mina studier på KTH för att bli civilingenjör.

Julia Gardholm

Jag gick i Täby Friskola från årskurs 1 till 9 och under den här tiden lärde jag mig inte bara många bra saker utan jag träffade även vänner som jag har kontakt med än idag.

Täby Friskola var en trygg plats att gå i skolan på, med omtänksamma, duktiga lärare och en nyfikenhet bland oss elever att vilja lära oss nya saker.

Tack vare Täby Friskola har jag alltid tyckt att skolan var rolig och det gav mig en bra studievana och grund att stå på inför mina fortsatta studier. Idag jobbar jag på Microsoft med försäljning och tänker titt som tätt tillbaka på minnen från min tid på Täby Friskola.

 

Bild av Julia
Bild av Victor

Viktor Rönn

Jag jobbar idag som ICA-handlare på ICA Brottbyhallen. Det är ett fritt och roligt yrke där jag får träffa människor hela dagarna. Som egenföretagare har jag möjlighet att utveckla min butik på precis det sättet jag vill. Jag gör det på ett sätt så att det blir lika roligt att gå till jobbet för mig (och för mina anställda), som det är att göra de allra roligaste andra sakerna jag gör i mitt liv.

Jag minns min tid i Täby Friskola med glädje. Det är inte alltid lätt att vara tonåring, inte för någon. Det vet alla vi som gått igenom tonåren. För mig var Täby Friskola genom Ljungmyrsskolan på mellanstadiet och Enhagen på högstadiet en trygg miljö där jag fick vara tonåring på mitt sätt, och samtidigt lära mig en mängd saker som jag haft nytta av sedan dess.

Jag var ett nyfiket barn som helst sysselsatte mig med det som var roligast. Min tid på Täby Friskola påverkar mitt liv positivt fortfarande som 35-åring för att jag hade lärare som gjorde ämnen som jag inte såg som roliga till att bli roliga ändå.

Jag som fotbollskille var inte såld på att ha dans i stället för idrott, men att Cathrine gjorde ämnet roligt förbättrade min motorik, och det gjorde att jag idag kan ha enormt kul med mina buggkunskaper på fest.

Matten var rolig för mig även innan högstadiet. Men det var i matten jag växte mest som person, och det var inte bara jag. I matte hade jag den bästa läraren jag hade under hela min skolperiod.

Det påverkar mitt ledarskap extremt mycket just nu. Vår lärare Anna visade för oss med hela sitt hjärta hur mycket hon trodde på min och mina klasskompisars förmåga att lära oss mer och fortare än vad vi själva förstod att vi var kapabla till.  Det är användbart i mitt ledarskap idag för jag är av uppfattningen att vuxna människor slutar drömma om att de kan klara stora saker och därför slutar göra jobbet som krävs för att klara stora saker.

Alla skolämnen kunde bli kul under min tid på Täby Friskola, jag skulle tro att det fortfarande kan bli så, även för dig!

Jag skrev att vuxna människor slutar drömma om att de kan klara stora saker. Man får alltid drömma om att göra det man vill. Jag har gjort min dröm till ett delmål. När jag blir stor, dvs ca 2040 ska jag bli mottagare av Nobels Fredspris 💪

Du får bli vad du vill, men inte glömma att vara snäll, och bidra till trygga miljöer. ❤️

Johan Wohlfart

Jag gick på Täby Friskola på mellanstadiet i Viggbyholm och sedan på högstadiet på Enhagen. Skolan betydde mycket för mig, lärarna gjorde de flesta ämnena intressanta och det kändes verkligen som att man skulle få nytta framöver av det som lärdes ut.

 Kultur var viktigt – teater, dans, uppträdanden och musik hade en betydande plats i utbildningen. Jag kommer fortfarande ihåg mina uppträdanden på skolavslutningarna, teater-pjäserna och musikalerna.

Det är härligt att se att det finns lärare kvar i skolan från min tid. Karin var min mellanstadielärare och Cathrine var danslärare i både mellanstadiet och högstadiet. Numera arbetar jag som läkare på vårdcentral i Täby och jag har bägge mina barn i Täby Förskola i Ullna.

Bild av Johan
Bild av Fredrika

Fredrika Neümann

Fredrika Neuman heter jag (1994) och jag gick i Täby Friskola 2001–2010.

När jag tänker tillbaka på grundskolan finns många fina minnen. Fantastiskt engagerade lärare i alla ämnen, studiemotivation och studiero. Framför allt var det en familjär skola eftersom vi var uppdelade i små enheter/skolor. Jag är så tacksam för all kunskap jag fått med mig och för att jag haft en så inspirerande och rolig skolgång. Tack för att ni gav oss möjligheterna att upptäcka världen genom utbytet med skolan i Barcelona (2010) och andra skolresor.

I gymnasiet gick jag språklinje på Tibble. Efter gymnasiet bodde jag i Barcelona ett tag och pluggade (världens bästa grej!). Pluggade lite olika saker på universitetet här hemma innan jag blev det jag är idag – sjuksköterska! Drömmer om att bli barnmorska. Men en sak i taget, nu är det full fart med småbarnsliv och jobb.

Tack till alla mina lärare (genom alla år samt alla ämnen), f.d. rektor Kärstin och Birger för ert engagemang för oss elever!

Alexander Ösgård

Mitt namn är Alexander Ösgård och jag gick på Täby Friskola från 2011 om jag inte har fel. Jag minns från mina tidigare studiedagar hur jag hade språkproblem och hade svårigheter att kommunicera, däremot fixades problemet tack vare alla fina lärare som hjälpte mig över tiden.

Idag har jag mitt första år utan någon studie. Jag tog nyss studenten, i juni 2023, och tar nu ett sabbatsår för att arbeta som tekniker och montör. Höstterminen 2024 kommer jag börja studera civilingenjör på universitetet. Vilket universitet det blir får jag se på våren.

Bild av Alexander
Bild av Tom

Tom Tärnström

När jag tänker tillbaka på min tid i Täby Friskola är det första som kommer till mig en känsla av glädje, värme och trygghet. Självklart lärde jag mig massvis relaterat till skolämnena men det var framför allt en plats där alla elever fick utrymme att vara sig själva samt lära sig att respektera varandras olikheter. Jag ser min tid på skolan som den kanske viktigaste delen i min uppväxt där jag tog mina första steg mot den människan jag kom att bli och de värderingar som styrt mig senare i livet.

Idag är jag sportchef inom idrottens värld och där är det precis lika viktigt att respektera varandra i gruppen och få människan bakom spelaren att känna sig trygg och må bra för att på så sätt ges chansen att prestera maximalt.

Jag har Täby Friskola att tacka för att jag fick ta del av en så givande och trygg miljö att växa upp i! 😊

Sofia Wedsberg

Hej! Jag heter Sofia Wedsberg och gick på Täby Friskola 2003 – 2008 där jag gick från 4an-9an. Visst blir det rätt? Matte var aldrig min starka sida! Hur som helst, så var det en snäll period som fick mig att bli väl förberedd på vad som skulle hända sen; gymnasiet, universitet, en yrkesutbildning inom PR och nu arbetslivet. Man behöver inte plugga vidare för att jobba med det jag gör, men det underlättar ganska mycket.

Idag jobbar jag som produktionsledare inom reklam och sociala medier. Det innebär att man hjälper varumärken att synas i reklam och genom betalda annonser på sociala medier (exempelvis Instagram, TikTok, Snapchat).

Jag jobbar även med influencermarketing. Jag är inte influencer själv (för 5 öre) men jobbar med att hitta passande influencers för varumärken. Min bransch är kul och jag rekommenderar den om man tycker om reklam, design, att skriva eller att hitta på kreativa idéer. Man behöver inte vara den som sitter i Photoshop eller klipper film, det finns massa andra roller inom branschen! Dock är det inte bara glitter och glamour som man kanske kan tro, det är också mycket slit…!

Men du som läser detta har ju börjat i helt rätt ände – genom att gå på Täby Friskola 💛

Bild av Sofia
Bild av Isabelle

Isabelle Faith-Ell

Hej! Mitt namn är Isabelle och jag har gått på Täby Friskola redan från förskoleklass. Mina första skolår gick jag uppe i Hägernäs. HT14-VT18 gick jag högstadiet på Enhagen.

Här kommer lite kort om min tid på skolan. Jag kände mig alltid trygg och upplever att jag utvecklades mycket. Lärarna var fantastiskt duktiga och pedagogiska, man kände sig sedd. Möjligheten att välja extra matematik samt dans var extraordinärt. Matematiken var lärorik och introducerande till gymnasiet.

Att delta i Enhagens vårshow via dansprofilen är fortfarande på topplistan bland det roligaste jag gjort. Mycket som jag lärt mig under högstadiet har jag användning för än idag. Bland annat erbjöds vi att dissekera (till skillnad från många andra skolor har jag förstått i efterhand). Det har varit till stor nytta då jag i dagsläget läser Biomedicinprogrammet på Uppsala universitet.

Om jag fick chansen att välja om min högstadieskola, hade valet fortfarande fallit på Enhagen.

Johan Faith-Ell

Jag gick mina första skolår på Täby Friskola Hägernäs och fortsatte sedan på Enhagen.

Enhagen associerar jag med tiden då mitt intresse för fysik började, jag hade flera engagerade lärare som uppmuntrade det intresset och tog sig tiden att svara på frågor som inte ingick i lektionsmaterialet.

Jag minns extra tydligt när jag fick åka på föreläsning som hölls av två astronauter. Idag läser jag teoretisk fysik på Stockholms universitet.

Bild av Johan
Bild av Therese

Foto: Johanna Hanno

Therese Säde

Jag gick på Täby Friskola under högstadiet och minns tiden med glädje. Jag trivdes med både elever och lärare.

En mindre högstadieskola passade mig bra. Mitt sociala självförtroende utvecklades och jag blev tryggare i mig själv.

När jag sedan började på en stor gymnasieskola kändes det mest roligt och spännande. Idag arbetar jag som jurist på en av  riksdagens myndigheter. Jag har också arbetat som domare och på advokatbyrå.

Therese Fischerström

Älskade Enhagen!

Jag ser tillbaka på högstadiet som en så fin tid. Jag hade många skickliga förebilder på Enhagen som byggde styrka och självförtroende i mig. Cathrine min klassföreståndare, som lärde mig att stå på mig, ta plats och vara mig själv, och Anna Efremova som fick mig att känna mig vass i de tekniska ämnena, för att nämna några.

Tiden på Enhagen var också då jag skapade vänskapsband för livet. Flera av mina närmsta vänner idag lärde jag känna på Enhagen. Tänk vilken lyx att vi fick träffa varandra varje dag!

Kreativiteten som jag fick uttrycka på Enhagen genom sång, dans och teater har alltid levt vidare i mig. Idag driver jag en liten syateljé på Södermalm i Stockholm där jag syr brudklänningar. Tack för allt Enhagen!

Bild av Therese
Bild av Bella

Bella Almstedt

Jag gick i Täby Friskola från F-9 mellan åren 2003–2013. Jag har hela mitt liv älskat att sjunga, dansa och stå på scen, så därför var Täby Friskola ett självklart val för mina föräldrar när dom hörde om danslektioner, vårshower och Dans på Gården.

Idag jobbar jag som showartist på stora resorts och hotell världen över där jag sjunger och dansar i stora shower varje kväll, och jag älskar det! Jag har definitivt Täby Friskola att tacka för den grunden jag fick från så tidig ålder att bli van att stå på stora scener och uppträda ofta och för stor publik. Men även också för det stora fokuset på språkundervisning som gav mig ett stort intresse för språk som idag lett till att jag jobbar utomlands!

Tack för 10 fantastiska år!❤️

Stefanie Antonilli

När jag tänker tillbaka inser jag hur mycket min tid på Täby Friskola har präglat de val jag gjort senare i livet. Jag älskade fokuset på matematik och möjligheten att få dansa i skolan! Det la grunden för vad jag gör idag, nämligen arbetar som statistiker inom cancerforskning och utöver det undervisar i pardans.

Bild av Stefanie
Bild av Sofia

Sofia Österlöf

Det är med värme och glädje jag tänker tillbaka på Täby Friskola. Det var här jag träffade flera av mina bästa vänner och som jag förstod att skolan kan vara en väldigt rolig plats, även när det inte är enkelt. Det var här jag upptäckte att jag visst kan förstå matte, njuta av att läsa gamla klassiker och tycka både biologi och pardans är kul (tack till lärare Anna, Ingrid, Cathrine och Fia!). Som ganska vuxen förstår jag att det berodde på alla lärare som tyckte det var roligt att vara med oss om dagarna och inte ville annat än att ge oss en fin skolgång – som det ska vara! Efter fortsatta studier i Stockholm, Lund och USA är jag utbildad statsvetare och jobbar som kommunikationsrådgivare. Tack till alla kompisar och lärare för den fina starten jag fick i livet!

Anna Lindh

Trots att det nu gått många år sen jag gick hos er (avgångsklass 2007) tänker jag på er ofta. Dels för den fantastiska utbildning jag fick, dels för de vänner för livet som jag träffade hos er!  

Sedan sist har jag utbildat mig till läkare, påbörjat min specialisttjänstgöring i psykiatri och bytt bana till att bli management konsult.  

Fast nu är jag föräldraledig med min sex månader gamla, helt underbara, son Lucas.  

Jag har så många fina minnen från min tid på Täby friskola. Så klart resan till Barcelona, roliga stadsvandringar och kulturupplevelser. Men allra käraste håller jag ändå minnet av helt vanliga dagar där jag och mina kompisar satt i klassrummet (eller i danssalen) och fick lära oss nya saker av de bästa lärarna jag haft under hela min studietid. Anna Efremovas mattelektioner önskar jag att jag fick gå igen, för hon gjorde matte till något magiskt. Ingrid Fredrikssons svensk- och fransklektioner var startskottet för mitt stora läsintresse. Cathrine Edholm Husebyes danslektioner var alltid veckans höjdpunkt! Bara för att nämna några… Jag saknar er och hoppas att Lucas kommer få en lika bra skolgång som jag fick hos er! 

Lumell_managementkonsult_Anna_Lindh